Scade phishing-ul din Romania - Securitatea Informatica

Scade phishing-ul din Romania

România a ieşit din top 10 al ţărilor producătoare de mesaje “phishing”, clasament dominat în continuare de SUA, care găzduieşte aproximativ 55% din totalul paginilor identificate ca fiind false, fraude online. Canada se situează pe poziţia a doua ( 4,2% din numărul de destinaţii de phishing), urmată de Germania. Pe ultimele două poziţii ale clasamentului se află Olanda (0,9%) şi Corea de Sud (0,6%). Potrivit experţilor firmei de securitate informatică BitDefender, în România, numărul mesajelor de phishing a scăzut considerabil, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când majoritatea băncilor româneşti se confruntau cu numeroase raportări de la clienţi. În mare parte, aceste pagini erau create de kituri de phishing (aplicaţii care permit unui utilizator neexperimentat să creeze automat o pagină care să imite în detaliu o pagină de autentificare pentru o anumită bancă). Pentru a limita numărul de incidente, majoritatea băncilor româneşti au introdus mecanisme suplimentare de autentificare (two-factor authentication), precum token-urile hardware sau aplicaţii software care imită funcţionalitatea unui token.

Alte escrocherii

Alte două curente care au prins teren în România în prima jumătate a anului sunt phishingul prin SMS şi vishing-ul (voice phishing-ul). De obicei, escrocii interpelează victimele sub pretextul unui presupus câştig la tombolă sau Bingo pentru a-i convinge să achite o aşa-zisă taxă de premiu cu sume între 300 şi 1200 de RON. Dacă, de cele mai multe ori, victimele sunt alese aleatoriu, tentativele complexe de phishing se bazează pe informaţii strânse de pe reţele sociale şi coroborate cu numărul de telefon menţionat în profil.

“Phishingul prin telefon este mult mai credibil decât cel dintr-un mesaj electronic deoarece atacatorul stabileşte o relaţie personală cu victima. Uneori, escrocul se documentează folosind informaţiile disponibile în profilul victimei pe diverse retele sociale, apoi sună la numărul de telefon asociat cu contul respectiv” avertizează Cătălin Coşoi, şeful laboratorului de ameninţări online al BitDefender.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro