Romania participa la efortul comun al UE pentru asigurarea securitatii informatice - Securitatea Informatica

Romania participa la efortul comun al UE pentru asigurarea securitatii informatice

Instituţiile UE şi-au intensificat lupta împotriva ameninţărilor informatice prin crearea unei echipe UE – cu statut permanent – de intervenţie în caz de urgentă informatică (CERT-EU), care a devenit recent operaţională. Reunind experţi în informatică care pot reacţiona rapid şi eficient la ameninţări informatice prin rezolvarea incidentelor care pun în pericol securitatea informaţiilor, CERT-EU, va colabora strâns cu centrele similare înfiinţate în Statele Membre.

În România, conform prevederilor Agendei Digitale pentru EUROPA 2020, a fost înfiinţat Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, CERT-RO. Acesta asigură elaborarea şi diseminarea politicilor publice de prevenire şi contracarare a incidentelor din cadrul infrastructurilor cibernetice. De asemenea, CERT-RO analizează disfuncţionalităţile procedurale şi tehnice la nivelul infrastructurilor cibernetice, oferă consultanţă altor instituţii şi organizaţii cu privire la securitatea cibernetică. În plus, CERT-RO are misiunea de a centraliza şi actualiza permanent o bază de date cu ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi publică pe pagina web ştiri legate de securitatea cibernetică.

Oferind servicii publice preventive şi reactive în domeniul securităţii informatice, CERT-RO contribuie la diminuarea riscurilor şi atenuarea efectelor produse de criminalitatea informatică asupra utilizatorilor de internet.

Sursa: computerworld.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro