“Razboi” cibernetic in China - Securitatea Informatica

“Razboi” cibernetic in China

760 de companii mondiale au fost compromise de hackerii chinezi în ultimii 10 ani. ,,Războiul Rece este o analogie destul de bună pentru a descrie situaţia actuală” – Richard Falkenrath, membru al Consiliului de Relaţii Externe al SUA.

Google şi Intel Corp se află printre cele 760 de companii care au fost atacate de hackeri din China prin intermediul iBahn, un provider de internet pentru industria hotelieră, potrivit Bloomberg.

Un reprezentant iBahn a explicat jurnaliştilor cum au operat hackerii. Operaţiunea acestora a vizat mai mulţi oameni de afaceri şi directori de multinaţionale, care au fost cazaţi în cadrul întrunirilor de afaceri în hoteluri aparţinând lanţului Mariott, care oferea clienţilor săi servicii prin Ibahn. Astfel, hackerii au avut acces la milione de informaţii confidenţiale pe care aceştia le-au transmis sau le-au primit prin poşta electronică. Este vorba de secrete de stat şi militare, planuri şi cifre de afaceri sau alte informaţii clasificate.

Nick Percoco, şeful unei firme de securitate informatică, a atras atenţia asupra faptului că hackerii s-ar fi putut folosi de sistemul iBahn pentru a pătrunde în reţelele corporaţiilor, adică în bazele de date ale acestora.

Ce companii au starnit interesul hackerilor chinezi

Interesul hackerilor pentru companiile mici ca iBahn, arată amploarea atacului cibernetic şi interesul pe care îl au asiaticii pentru companiile din SUA.

Potrivit sursei citate, securitatea a cel puţin 760 de companii, centre universitare de cercetare, agenţii guvernamentale, furnizori de servicii online, a fost compromisă în ultimul deceniu de către acelaşi grup de hackeri din China. Pe lista “victimelor” se află şi Research in Motion (RIM) şi BostonScientific Corp., dar şi firme din industria aerospaţială, farmaceutică sau din domeniul biotehnologiei.

“Ei, hackerii, fură tot ce nu este prins în şuruburi, adică supersecurizat, şi este din ce în ce mai rău”, a declarat Mike Rogers, preşedintele Comitetului de Informaţii Secrete.

SUA au acuzat public China si Rusia de spionaj si furt

La începutul lunii noiembrie, SUA au acuzat public China, dar şi Rusia, de spionaj şi furt de informaţii tehnologice, economice şi militare. “Cele două ţări încearcă să îşi ridice economiile pe baza cercetării şi dezvoltării americane”, a declarat atunci Robert Bryant, directorul Biroului Naţional de Contraspionaj.

“Specialişti în securitate cibernetică şi companii din sectorul privat american au sesizat numeroase intruziuni în reţelele lor, ce îşi au originea în China”, se arătă în raportul Biroului Naţional de Contraspionaj, citat de Reuters. “Atacurile cibernetice împotriva Statelor Unite au atins un nivel intolerabil şi afectează securitatea naţională. Aliaţii din Europa şi Asia au obligaţia să confrunte Beijingul şi să îi ceară să oprească atacurile”, a adăugat atunci Mike Rogers.

Referindu-se la situaţia delicată a celor trei state implicate, SUA, pe de o parte, şi China şi Rusia, pe de alta, Richard Falkenrath, specialist în cadrul departamentului de contraterorism şi securitate naţională din cadrul Consiliului de Relaţii Externe al SUA, a afirmat că între ele există relaţii tensionate, de tipul unui război rece.

“Războiul Rece este o analogie destul de bună”, crede acesta. “Nu a existat niciodată nici un efort serios pentru a schimba caracterul intern al statului sovietic”, a adăugat acesta.

Sursa: gandul.info

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro