Hackerul Vladutz, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru 7,5 mil. dolari furati - Securitatea Informatica

Hackerul Vladutz, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru 7,5 mil. dolari furati

“Vlăduz”, pe numele real Vlad Duiculescu, hackerul acuzat de procurori că ar fi prejudiciat compania eBay cu 7,5 milioane de dolari, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Vlădutz a fost căutat aproape un an de FBI – pentru accesarea neautorizată a unor baze de date aparţinând eBay – şi a fost identificat şi reţinut de DIICOT pe 18 aprilie 2008. El a fost descoperit într-un apartament din cartierul Drumul Taberei, fiind căutat anterior în Ungaria.

Hackerul a fost arestat preventiv din aprilie 2008 până în ianuarie 2010. Vlăduz a fost identificat după IP-ul calculatorului. Oficialii site-ului eBay, autorii reclamaţiei, au declarat, la vremea respectivă, că”Vlădutz” este un hacker foarte bun şi că a reuşit să-şi bată joc de securitatea virtuală a companiei. eBay are o echipă de peste 2.000 de experţi în securitate informatică în toată lumea pentru a proteja site-ul şi a coopera cu autorităţile naţionale.

Pentru ce a fost condamnat hackerul

Instanţa l-a găsit vinovat pe Vlădutz pentru săvârşirea mai multor infracţiuni informatice, respectiv:

  • acces, fără drept, la un sistem informatic
  • transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic
  • producere şi punere la dispoziţie, fără drept, a unui program informatic şi a unui cod de acces care permit accesul la un program informatic
  • introducere, fără drept, de date informatice, rezultând date necorespunzătoare adevărului în vederea producerii de consecinţe juridice.

Ţinta lui Vlădutz a fost e-Bay, cunoscutul site de comerţ electronic internaţional. În perioada 2006 – 2008, hackerul împreună cu alţi doi prieteni – condamnaţi şi ei la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare – au efectuat operaţiuni de acces neautorizat al conturilor de e-mail aparţinând clienţilor şi angajaţilor eBay, în scopul obţinerii de date informatice.

Procurorii susţin că cei trei au transferat neautorizat o serie de date informatice atât pe laptopul personal, cât şi pe forumul eBay, au pus la dispoziţie şi au deţinut fără drept programe informatice şi aplicaţii destinate săvârşirii infracţiunilor informatice şi, de asemenea, au introdus date informatice rezultând aspecte neadevărate în mai multe domenii de internet în vederea producerii de consecinţe juridice.

Cazul lui Gigi T.

Un top al FBI îi plasează pe români în Top 10 mondial al “infractorilor www”. Anul trecut, 262 de persoane au fost arestate în România pentru infracţiuni informatice şi au fost deschise peste 1.300 de dosare penale. În decembrie a fost anihilată o reţea care adusese pagube de circa 11.000.000 euro companiilor de telefonie din întreaga lume. Tot atunci a intrat la închisoare gălăţeanul Gigi T., care şantaja un cetăţean american, după ce îi spărsese adresa de e-mail.

Gălăţeanul a fost condamnat la închisoare pentru şantajarea unei americance căreia îi accesase fraudulos adresa de e-mail. Gigi T. a fost trimis în judecată pentru acces fără drept la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice şi şantajarea lui Karrie A., la capătul unei anchete commune FBI – Poliţia Română. Potrivit anchetatorilor, gălăţeanul a descărcat fotografii şi filme cu victima, în care aceasta apărea în ipostaze intime, alături de o altă persoană.

În vara anului trecut, Gigi T. i-a trimis americancei mesaje de ameninţare, prin intermediul unei cunoştinţe. El a cerut suma de 4.000 de dolari, pentru a nu publica sau trimite către contactele părţii vătămate imagini cu conţinut compromiţător pentru aceasta. Gigi T. a probat că este în posesia materialelor compromiţătoare, trimiţând victimei imagini reprezentând print screenuri ale conţinutului adresei de e-mail aparţinând victimei. Karrie A. i-a trimis şantajistului 2.000 de dolari, dar pentru că acesta continua ameninţările, femeia a decis să anunţe autorităţile.

Americanca a expediat, în tranşe, prin serviciul Western Union, sumele de 500 USD, 750 USD şi respectiv 975 USD pe numele lui Gigi T., dar a anunţat şi autorităţile americane. Împreună cu FBI, poliţiştii români l-au prins în flagrant pe Gigi T. la Western Union, când încasa ultima parte a banilor ceruţi.

Râmnicu Vâlcea = Hackerville

Revista americană de tehnologie, Wired, cataloghează oraşul Râmnicu Vâlcea ca fiind capitala criminalităţii informatice, un oraş “plin de escroci online care bântuie străzile în maşini europene scumpe”. “Râmnicu Vâlcea are doar 120.000 de locuitori, dar în lumea experţilor în securitate din întreaga lume are un alt nume: Hackerville”, scrie Wired, după ce un reporter al revistei , Yudhijit Bhattacharjee, a vizitat acest oraş. Potrivit materialului din revista americană, internet cafe-urile au oferit acces ieftin la internet, iar “şarlatanii din Râmnicu Vâlcea au devenit ocupaţi să posteze anunţuri false pe eBay şi pe alte site-uri de licitaţii. Ulterior, agenţii FBI şi cei din Bucureşti au devenit interesaţi de activităţile acestor oameni”, scrie revista Wired.

Românii, în topul “infractorilor www”

Românii au pătruns în elita criminalităţii informatice mondiale, potrivit Raportului guvernamental publicat de FBI. Hackerii români se aflau, în 2010, la poziţia 10 în top ten-ul întocmit de agenţii FBI, după criteriul ţării de provenienţă a celor care comit infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. Primele două poziţii sunt ocupate de americani, cu 66 la sută din infracţiuni, respectiv englezi, cu 10 la sută. Primul străin condamnat în SUA pentru infracţiuni informatice de tip phishing a fost un român de 23 de ani, craioveanul Ovidiu-Ionuţ Nicola-Roman, condamnat la patru ani de închisoare, după ce a furat datele personale a mii de americani.

Sursa: gandul.info

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro