Hackerii pot ataca mersul trenurilor - Securitatea Informatica

Hackerii pot ataca mersul trenurilor

Hackerii care au reusit sa inchida site-uri web supraincarcandu-le cu trafic ar putea folosi aceeasi tactica pentru a inchide sistemele de control al mersului trenurilor.

Stefan Katzenbeisser, profesor la Technische Universitat Darmstadt din Germania este de parere ca sistemele de comutare, inclusiv cele ce privesc mersul trenurilor, sunt supuse unor riscuri mari de atacuri cibernetice, scrie Reuters.

“Trenurile nu se vor lovi, dar sistemul ar putea fi perturbat pentru ceva timp”, a declarat acesta.

Campaniile “Denial of service” sunt printre cele mai simple forme de atacuri cibernetice: hackerii recruteaza un numar mare de computere si ataca sistemul vizat cu un exces de date si trafic.

In acest fel, hackerii au atacat site-urile agentiilor guvernamentale si al corporatiilor din intreaga lume.

Sistemele de comutare a trenurilor pe diverse cai ferate, care permit trenurilor sa fie ghidate de la o cale ferata la alta, au inceput sa fie din ce in ce mai mult utilizate prin tehnologie wireless, ceea ce implica conectarea acestora la internet si un risc mai mare de a fi tinta unui atac cibernetic.

Katzenbeisser a declarat ca GSM-R, o tehnologie mobila utilizata pentru trenuri este mult mai sigura decat GSM-ul obisnuit, utilizat la telefoanele mobile, despre care expertii au aratat ca poate fi atacat usor.

Din punctul sau de vedere, problema consta si in gestionarea parolelor de securitate.

Parolele necesare pentru asigurarea comunicarii intre trenuri si sistemele de gestionare a mersului trenurilor sunt descarcate pe suporturi fizice precum USB-uri si apoi livrate pentru instalare, ceea ce creste riscul ca aceste parole sa ajunga pe maini gresite.

Sursa: business24.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Un raspuns la “Hackerii pot ataca mersul trenurilor”

  1. Eu nu zic haker ci numai cei care vor sa stârnească confuzie, corect ar trebui să ne referim la un “răufăcător informatic sau pur şi simplu terorist”, pe când un haker nu coboară la acest nivel şi să mai amintim că de cele mai multe ori acesta prezintă breşe ale unui sistem operaţional nepus bine la punct in ce priveşte securitatea, de creatorii cu diplomă care l-au dezvoltat şi care sunt foarte bine plătiţi(!?)dar care de multe ori sunt sub nivelul de pregătire al unui haker, lucru ce ar trebui să dea de gândit celor ce pregătesc “cadre” într-un domeniu din ce în ce mai utilizat şi de ce nu …perfectibil uneori sunt lăsaţi nişte trojani pe acolo că nu se ştie niciodată.Ce nu pot înţelege sub nici o formă cum nu se foloseşte o criptare adecvată pe care să nu o poată nimeni din exterior penetra decât cu chei de la sursă direct.Acestea să se schimbe periodic. De ce nu se vorbeşte nimic de cei care utilizează programul respectiv, de calitatea şi pregătirea acestora care oferă pe tavă de multe ori informaţii ce nici în vis nu ar trebui dezvăluite, despre drepturile de utilizator şi dacă întradevăr omul respectiv stă bine psihic? Sunt multe legate de remuneraţia celor din domeniu…

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro