Hackeri cu gulere albe sau consultanti de securitate IT - Securitatea Informatica

Hackeri cu gulere albe sau consultanti de securitate IT

Abilitățile extraordinare ale hackerilor, care reușesc să creeze probleme chiar și celor mai sofisticate sisteme informatice, atrag de multe ori admiratia managerilor marilor corporații.

Așa se face că, mulți dintre hackeri sunt cooptați în rândurile marilor firme, pentru a le ajuta să își pună la punct sistemele de securitatate sau, de ce nu, pentru a le ajuta să depisteze alți infractori informatici care le dau bătăi de cap.

Unii hackeri au înființat ei înșiși firme de consultanță, la care apelează diverse corporații.

Așa s-a născut sintagma de ”hacker cu gulere albe”. Aceștia își folosesc abilitățile în scopuri perfect legale. De-a lungul ultimilor ani au existat o mulțime de exemple de persoane care și-au început ”cariera” ca infractori informatici, dar au trecut mai apoi de cealaltă parte a baricadei.

Kevin Mitnick – Este unul dintre cele mai celebre exemple. Într-un top 10 al celor mai faimoși hackeri din lume, publicat de The Telegraph în 2009, Mitnick ocupa primul loc. Acesta și-a început cariera ca infractor informatic, pentru ca apoi să devină consultant și scriitor.

De-a lungul carierei sale de hacker, acesta a patruns în sistemele informatice ale marilor companii producătoare de telefoane mobile Motorola și Nokia, a obținut privilegii de administrare a sistemelor IBM de la Computer Learning Center din Los Angeles și a folosit frauduluos sistemele de plată ale companiilor de transport din Los Angeles, pentru a obține călătorii gratuite.

Alte infracțiuni care îi sunt atribuite sunt pătrunderea în sistemele informatice ale facultăților din Statele Unite, cele ale Pentagonului, precum și cele ale FBI-ului. După ce a petrecut câțiva ani în închisoare pentru infracțiunile comise, acesta a înființat Mitnick Security Consulting LLC, firmă de consultanță specializată în securitate informatică.

Tsutomu Shimomura – Pe vremea când Mitnick era hacker, a spart sistemul de securitate al expertului in sisteme de securitate pentru computere, Tsutomu Shimomura.

În consecință, acesta din urmă a decis să-și folosească de abilitățile pentru a ajuta FBI-ul în încercarea de a îl depista pe Mitnick. Beneficiind de ajutorul lui Shimomura, FBI a reușit să îl aresteze pe Mitnick.

De-a lungul carierei sale, Tsutomu Shimomura a fost însă de multe ori suspectat de autorități că nu își folosește abilitățile doar în scopuri perfect legale.

Jeff Moss – Este cunoscut în lumea informaticienilor sub denumirea de Dark Tangent. Acesta a înființat conferințele de securitate informatică pentru hackeri, care atrag încă o mulțime de experți.

De asemenea, a pus bazele Defcon, o conferință anuală de hackering de amploare. În prezent, el este șeful diviziei de securitate al ICANN și consilier în cadrul departamentului de securitate al Statelor Unite ale Americii. În paralel, continuă să coordoneze conferințele de securitate infrimatică și Defcon.

Steve Wozniak – Până a fondat Apple, alături de Steve Jobs, acesta și-a folosit abilitățile extraordinare pentru a utiliza gratuit unele servicii care în mod normal sunt destul de costisitoare.

Astfel, acesta și-a început cariera inventând, alături de Steve Jobs, așa numitele ”cutii albastre”, care te ajută să realizezi convorbiri la distanță absolut gratuit.

Cutiile albastre erau dispozitive electronice care simulau modalitatea de funcționare a unei console de telefonie și erau folosite pentru a realiza apeluri telefonice gratuite de la telefoane publice.

Sursa: evz.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Un raspuns la “Hackeri cu gulere albe sau consultanti de securitate IT”

  1. Astia sunt destul de batrani, iar despre Kevin Mitnick exista deja un film, Hackers 2.
    Consider ca este mai interesant articolul despre Nicholas Allegra: http://nakedsecurity.sophos.com/2011/08/26/apple-hires-jailbreaking-iphone-hacker-nicholas-allegra/
    Sau eventual altii contemporani

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro