Cum sa iti protejezi informatiile electronice de hackeri - Securitatea Informatica

Cum sa iti protejezi informatiile electronice de hackeri

Judeţul Galaţi ocupă o poziţie de top în ceea ce priveşte criminalitatea informatică, Tribunalul condamnând recent nouă tineri la pedepse ce totalizează 40 de ani de închisoare pentru falsificarea de instrumente de plată în formă electronică şi furtul a peste 60.000 de dolari.

Specialişti în domeniu au oferit soluţii practice privind securitatea informaţiei şi protecţia împotriva atacurilor venite din partea hackerilor în cadrul unui seminar de informatică aplicată desfăşurat recent la Parcul de Soft din Galaţi.

Unul dintre specialiştii prezenţi la seminar, Gelu Kahu a fost chiar victima unui asemenea atac realizat asupra calculatorului personal. După ce i s-a spart parola de pe mail, hackerul a utilizat lista de adrese pentru a trimite la un număr mare de persoane un fals apel de ajutor ca venind din partea lui Gelu Kahu din străinătate, introducând astfel o stare de confuzie în rândul apropiaţilor săi.

Nu a fost suficient pentru hacker, care i-a distrus şi toată baza de date a corespondenţei de e-mail (inbox, sent, contacts).

“De curând s-a constituit în România un organism naţional specializat, respectiv Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică www.cert-ro.eu , pentru a se implica în mod activ în această problematică”, ne-a precizat Cătălin Aramă, directorul de marketing al Parcului de Soft Galaţi.

Important de amintit că s-a constituit în premieră la Galaţi un grup de experţi, care se vor ocupa de domeniul criminalităţii informatice într-o formă organizată.
Soluţii practice pentru a vă proteja de atacurile informatice.

Pentru a nu se ajunge în situaţia de a vi se fura identitatea sau a rămâne fără banii din cont aveţi la îndemână câteva soluţii relative simple, ce vă pot proteja de atacurile venite din partea hackerilor.

Phishing-ul reprezintă o înşelăciune, constând în trimiterea de mesaje electronice ce par veridice, utilizându-se de elementele identificatoare ale unei instituţii sau persoane reale, prin care informaţii personale importante, precum parole sau de tip financiar în cele mai multe cazuri, sunt colectate de la utilizatorii de Internet cu scopul de a sustrage bani sau a întreprinde anumite acţiuni în numele acestora (furt de identitate).

Citiţi cu atenţie mesajele pe care le primiţi şi site-urile pe care le vizitaţi!

Nu trimiteţi informaţii confidenţiale în mesaje electronice, pe chat sau pe vreo pagină de Internet atât timp cât nu puteţi identifica persoana/entitatea căreia îi furnizaţi informaţia ca fiind legitimă.

Băncile, instituţiile publice, site-urile de licitaţii, magazinele online sau furnizorii de soluţii de comerţ electronic nu vă vor contacta electronic sau telefonic pentru a cere informaţii confidenţiale referitoare la conturile dumneavoastră!

Mesajele electronice şi site-urile înșelătoare (de tip phishing) pot conţine poze şi alte elemente de indentificare, folosite de către site-urile legitime în diverse medii de comunicare, pentru a întări aparenţa unui mesaj/site legitim. De asemenea, acestea pot conţine greşeli ortografice şi gramaticale.

Preveniţi riscurile

Riscul de a fi victima unei înşelăciuni electronice poate fi redus prin luarea unor măsuri de securitate de bază:

-Actualizaţi programele de securitate (antivirus, firewall, spamfilter), sistemul de operare, şi aplicaţiile prin care comunicaţi cu cele mai noi versiuni disponibile.

-Filtraţi mesajele electronice: setaţi reguli în programul de citire a mesajelor electronice sau folosiţi un filtru împotriva mesajelor nesolicitate. Discutaţi cu administratorul de reţea sau sistem pentru a folosi aceste soluţii.

-Navigaţi in siguranţă: verificaţi dacă simbolurile specifice unei conexiuni sigure sunt prezente în navigatorul dumneavoastră pe timpul transmiterii informaţiilor confidenţiale sau efectuării tranzaţiilor.

Nu în ultimul rând, documentaţi-vă despre tentativele de fraudare şi despre riscurile la care vă expuneţi.

Sursa: adevarul.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro