Bursa din New York atacata de hackeri - Securitatea Informatica

Bursa din New York atacata de hackeri

FBI şi Secret Service anchetează atacarea NASDAQ în mai multe rânduri de către suspecţi care ar putea fi din Europa de Est, în timp ce conducerea Bursei neagă că siguranţa tranzacţiilor ar fi fost pusă în pericol

După atacarea repetată a serverelor Pentagonului şi ale agenţiei spaţiale NASA, încă o “redută” americană a fost străpunsă de hackeri – Bursa din New York (NASDAQ). Şi nu o singură dată, ci în repetate rânduri, de-a lungul anului 2010, potrivit unor anchete în derulare ale Secret Service şi FBI.

Ultimul atac, petrecut vinerea trecută, a avut drept ţintă NASDAQ OMX Group, o companie afiliată Bursei care oferă tocmai “servicii de comunicare securizate” între companiile tranzacţionate şi consiliile lor de administraţie. “Ţinta” aleasă dovedeşte că nu a fost vorba de un atac la întâmplare, care ar putea fi pus pe seama unor puşti teribilişti, ci de unul bine organizat.

Prin accesul la comunicaţii presupuse a fi secrete şi bine “păzite”, hackerii voiau informaţii care le-ar fi permis aşa-numite “insider trading”. Acestea sunt tranzacţii făcute de cei din conducerea la vârf a unei companii, care au avut acces la date inaccesibile publicului larg, şi au “pariat” la bursă, direct sau prin interpuşi. Legile americane şi din alte state pedepsesc aceste fapte.

Mobilul atacurilor rămâne necunoscut

În afara unei dezminţiri a faptului că atacurile ar fi periclitat vreodată siguranţa tranzacţiilor, emise de Nasdaq, compania nu a vrut să comenteze incidentele. Totuşi, surse ale The Wall Street Journal (WSJ) au spus că “deocamdată, atacatorii doar au privit” în interiorul sistemului informatic. Hackerii ar fi făcut “teste” privind cât de penetrabil este sistemul.

Ulterior, ei ar urma să revină pen-tru a “sustrage” informaţiile necesare. Desigur, numai dacă până atunci sistemul de securitate nu va fi îmbunătăţit. Anchetatorii nu pot preciza exact mobilul “crimei informatice”, iar nici tăcerea Nasdaq nu este de folos. De regulă, companiile recunosc doar atacurile asupra siteurilor la care au acces toţi internauţii, nu şi cele asupra reţelelor informatice interne. O posibilă explicaţie este oferită pentru publicaţia americană de Tom Kellermann, fost expert în securitate informatică la Banca Mondială şi care a dezvăluit că instituţiile financiare sunt ţinta celor mai avansaţi hackeri în ultimii ani. “Mulţi nu îşi valorifică financiar situaţia (penetrarea sistemului – n.r.) imediat, ci culeg informaţii, pentru a şti cum pot face bani pe termen lung”, crede expertul.

Anchetele sunt confidenţiale

Casa Albă a fost anunţată de atacurile asupra NASDAQ, însă anchetatorii au cerut discreţie asupra demersurilor lor. Cu cât divulgarea atacului este mai tardivă, cu atât sunt mai multe şanse de a-i prinde pe hackeri.
Problema este de importanţă naţio-nală, deoarece Bursa new-yorkeză – care are 22 de centre de date şi 50 de burse în lume – se află pe lista obiectivelor a căror atacare ridică o problemă de siguranţă naţională. Peste 68% dintre obiectivele de acest fel au fost ţinta cel puţin a unui atac informatic în ultimele 12 luni.

Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca hackerii să provină din Europa de Est, după ce, în 2009, o reţea cu computere în SUA, Estonia şi Letonia a reuşit să fure 100 milioane de numere de carduri de credit.

Sursa: gandul.info

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro