SPAM - Securitatea Informatica

SPAM

“Spam” reprezinta floodarea internetului cu mai multe copii ale aceluiasi mesaj cu scopul de a forta persoanele sa citeasca mailul, mail care in alte conditii nu ar fii fost citit. Majoritatea mesajelor spam sunt reclame, de cele mai multe ori pentru produse dubioase, mesaje ce te informeaza ca teai imbogatit peste noapte, sau mesaje ce ofera servicii mai mult sau mai putin legale.

Costurile spamului, din punctul de vedere al celui care le trimite, sunt foarte mici, majoritatea spamurilor fiind platite in mult mai multe cazuri de catre primitor (recipient) sau de catre mesager (carriers) decat de catre cel care le trimite (sender).

Exista doua tipuri principale de spam, aceste 2 tipuri avand efecte diferite asupra utilizatorilor de Internet.

  1. Usenet spamul sau spamul de retea este un mesaj trimis catre 20 sau mai multe newsgrupuri.(O data cu timpul si cu experienta acumulata utilizatorii Usenet siau dat au realizat ca orice mesaj postat pe atat de multe newsgrupuri este de cele mai multe ori irelevant pentru cei mai multi dintre ei). Tinta spamului de retea sunt “spionii”, adica cei care acceseaza newsgrupurile dar foarte rar sau chiar niciodata nu isi dau adresele proprii. Spamul de retea priveaza acesti useri de utilitatea newsgrupurilor, bombardandui cu mesaje ce contin reclame sau postari irelevante. Spamul de retea creste abilitatea administratorilor de seistem sau a utilizatorilor de a manageria topicurile pe care le accepta in sistemele lor.
  2. Spamul de email tinteste userii individual direct prin email. Listele de email spam sunt create adesea scanand postingurile din Usenet, furand liste de email din Internet, sau cautand adrese pe Web. Spamurile de email sunt si ele costisitoare pentru cei ce le primesc. Astefel, cei cu acces la internet prin intemediul telefonului, citesc mailurile, timp in care prezenta lor pe internet este taxata de catre operatorul de telefonie asa ca spamul implica costuri suplimentare. Cu atat mai mult, trimiterea de emailuri implica costuri si din partea furnizorului de servicii online, costuri care se reflecta bineinteles asupra utilizatorilor simpli.

O alta varianta a spamului de email o reprezinta trimiterea spamului care adrese de mail (discutii publice sau private pe forumurile bazate pe email) . Pentru ca este destul de greu accesul la aceste liste din afara, spammerii folosesc tooluri care sa le permita inscrierea in cat mai multe liste de mail, pentru a putea avea acces la listele de mail, folosindule ca tinta pentru atacurile lor.

Definitia spamului: Spam reprezinta un mesaje nesolicitate trimis “la gramada” (Unsolicited Bulk Main).

Nesolicitat inseamna ca utilizatorul care primeste mailul nu sia dorit nu sia dorit in prealabil sa primesasca un mesaj de acest gen

Bulk inseamna ca mesajul este trimis ca si o parte a unei colectii mai mari de mesaje avand acelasi continut.

Un mesaj este spam numai daca este si nesolicitat si bulk in acelasi timp, pentru ca:

Mesajele nesolicitate pot fi mesaje normale (de exemplu: cereri de contact, mesaje despre joburi, despre vanzari) iar mesajele bulk pot fii si ele mesaje normale (de ex: subscrieri pentru newsletteruri, comunicatii catre clienti, liste de discutii).

Definitia tehnica a spamului: Un mesaj electronic este spam daca:

  • identitatea pesoanei care primeste mesajul si contextul sunt irelevante pentru ca mesajul este ablicabil si altor potentiali primitori
  • primitorul nu sia dat acordul deliberat pentru a primi acest mail

Problema spamului este legata de consimtamant si nu de continut. Oricand un mesaj bulk nesolicitat este o reclama, ceva pornografic, sau o oferta de masa gratis, continutul este irelevand, mesajul a ajuns nesolicitat si bulk, atunci mesajul este un spam

Trimiterea de mesaje solicitate Bulk, este interzisa de marea majoritate a providerilor de internet din intreaga lume.

De ce deranjeaza spamul atat de mult? Cineva careti trimite mailuri inofensive nu face mult rau nu? Si in plus, primesti tot felul de mesaje junk(vechituri) si asta nu te deranjeaza nu?

Acum luati in considerare asta: Presupunand ca sunteti cu mult mai inalt decat normal, sau mai scund sau aveti un nume amuzant, atunci ati observat persoane facand glume nevinovate pe aceasta tema. La inceput nu aceste glume nu au de ce sa fie deranjante Dar dupa un timp situatia devine din ce in ce mai deranjanta. Dupa ce multe persoane au spus aceeasi gluma ca si cum ar fii cei mai spirituali oameni din lume, atunci situatia incepe sa devina din ce in ce mai deranjanta. Asa se intampla si cu spamul. Nu conteaza ca cineva iti trimite un mesaj pe care nu lai solicitat. Dar dupa un timp acest lucru devine cu adevarat iritant deoarece nu poti face nimic in acest sens si pe deasupra te mai costa si bani primirea lor.

Cu atat mai deranjant este si modul in care mesajele spam sunt compuse, de exemplu este clar ca cei ce trimit spamuri spun minciuni, lucruri ca: “primiti acest mesaj pentru ca ati ales asta” sau “acest mesaj nu este niciodata trimis nesolicitat” sau “acesta nu este un spam” sau “acest mesaj este rezultatul feedbackului dumneavoastra de la..” sau mai ales adresele cu posibilitate de remove adress in subiect care bineinteles nu are nici un efect.

Sa aflat de la cei care trimit spamuri ca sunt amuzati de raspunsurile pe care le primesc. Unul din lucrurile care ar putea fii facute pentru impiedicarea spamului ar fii un replay politicos si observarea reactiei celui ce a trimis spamul. Exista o filosofie potrivit careia oamenii spun ca daca raspund spamului vor primii mult mai multe mailuri de pe acceasi adresa de mail. Sa demonstrat ca acesta este doar un mit. Exista oamenii care au raspuns la mii de spamuri si nu au mai primit raspuns decat de la foarte putine adrese.

In concluzie, spamul este o adevarata problema, si chiar una deosebit de deranjanta si de aceea exista o lupta acera impotriva spamului si a celor ce se ocupa cu astfel de activitati.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro