Cum alegem un Firewall? - Securitatea Informatica

Cum alegem un Firewall?

Un firewall de incredere este acel firewall care se blocheaza pe sine insusi (adica acceseaza reteaua INTERNET sau alte retele numai cu acordul utilizatorului). Nu pot fi considerate de incredere programele firewall care se updateaza singure fara a cere acordul utilizatorului sau executa alte sarcini in background fara ca utilizatorul sa fie informat despre acestea.
O cauza majora a infectarii cu programe malware sau spyware o reprezinta faptul ca, foarte multe programe de tip firewall, sunt considerate din start a fi de incredere datorita denumirii generice “firewall”. Faptul ca multe programe firewall cu licenta de tipul shareware sau freeware pot fi descarcate si de pe alte site-uri decat de pe cele ale companiilor sau entitatilor care i-au produs, face posibila modificarea acestora de catre persoane rau intentionate in sensul obtinerii de informatii sau folosirea calculatorului gazda in atacuri informatice.
Site-ul de pe care descarcam un firewall, trebuie sa fie in general site-ul companiei producatoare sau un site recunoscut pentru promovarea de software, site unde este destul de greu de crezut ca s-ar putea strecura aplicatii malware sau spyware.
Un firewall nu trebuie sa bombardeze utilizatorul din secunda in secunda cu diverse informatii despre actiunile diverselor programe instalate pe calculator. El trebuie sa fie un paznic tacut dar eficient.
Sunt de preferat aplicatiile firewall adaptive (care invata din mers ce aplicatii trebuiesc blocate si care nu).
În ultimii ani am folosit mai multe aplicatii de tip firewall. Pentru o lunga perioada am utilizat McAfee Firewall, insa am renuntat la el datorita faptului ca nu prezenta “incredere”. Ultimele versiuni isi activau singure accesul la INTERNET chiar daca acesta fusese initial blocat. Mi se pare normal faptul ca, atunci cand platesti pentru o aplicatie, aceasta sa se comporte in modul in care vrea utilizatorul si nu producatorul.
De aproape trei ani folosesc cu success produsul firewall gratuit de la COMODO. Ultima versiune Comodo Firewall 5 are interfata si in limba romana. Poate fi descarcat gratuit de aici.
Cateva aspecte ale aplicatiei:

- interfata intutiva si usor de folosit;
- posibilitatea protejarii setarilor prin parola;
- politicile de configurare pentru aplicatii sunt de tipul: outgoing, blocked application, trusted application, web browser – foarte usor de inteles si utilizat de catre utilizatorii mai putin experimentati
- pentru utilizatorii avansati exista optiuni de configurare pana la nivel de port, protocol si directie .

Pentru utilizatorii mai putin experimentati recomand urmatoarele setari ale COMODO Firewall indiferent de versiunea de Windows pe care ruleaza :

Firewall security level – Custom policy
mode Svchost.exe – Outgoing only
System – Outgoing only
Internet Explorer (Mozilla, Opera, etc.) – Web browser

Orice alta aplicatie care nu este destinata pentru a accesa informatii pe INTERNET se seteaza ca si “Blocked Aplication”. Alte aplicatii, ca de exemplu Yahoo Messenger, trebuiesc setate ca si “Outgoing Only”.
O regula de aur pentru utilizarea unui firewall , este ca, imediat dupa instalarea sistemului de operare (dintr-o sursa sigura – in general cu licenta), sa se instaleze programul firewall considerat a fi “de incredere”. Dupa instalarea programului firewall, vor fi instalate si celelalte aplicatii necesare.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Un raspuns la “Cum alegem un Firewall?”

  1. If you could e-mail me with a few suggestions on just how you made your blog look this excellent, I would be grateful.

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro