Furt de identitate pe Facebook - Securitatea Informatica

Furt de identitate pe Facebook

Măcar Microsoft poate răsufla un pic mai uşurat, avem încă o ţintă preferată de hackeri, Facebook. Cu milioanele sale de utilizatori, cea mai populară reţea de socializare din întreaga lume a devenit perfectă pentru aceştia, exploatând această concentrare densă de potenţiale victime. Laboratorul anti-malware de la Panda Security a primit numeroase rapoarte de la utilizatorii Facebook al căror profil a fost spart şi a căror identitate, prin urmare, a fost expusă riscurilor.

Pe lângă atacurile de tip phishing sau spam, care sunt acum uşor de recunoscut de către mulţi utilizatori de Internet, hackerii se folosesc de metode noi, care, cel puţin pentru moment, se dovedesc a fi de succes. Prezentăm mai jos o analiză a tehnicilor cel mai frecvent folosite în ultimele luni:

Pasul 1: Momeala

Momeala, în mod normal, vine de la profilul unui prieten al cărui cont a fost deja compromis. Utilizatorii primesc de obicei un mesaj (care pare a fi autentic) sugerând să accesezi un link primit, pentru un motiv sau altul. În cele mai multe cazuri, mesajul oferă „un filmuleţ spectaculos“ sau pretinde că „tu apari în acest clip“, şi include în mod normal, numele de utilizator al destinatarului.

Analiza unei „spargeri“ pe Facebook: cum se poate fura identitatea

Pasul 2: Incercare de Phishing

După ce au atras atenţia utilizatorului, infractorii cibernetici au nevoie acum să obţină numele de utilizator şi parola victimei pentru a lansa faza a doua a atacului. Pagina către care direcţionează linkul este o copie perfectă a paginii de logare Facebook, dar este găzduită la altă adresă web:

Analiza unei „spargeri“ pe Facebook: cum se poate fura identitatea

Pasul 3: Obtinerea accesului complet

Acum că utilizatorul a accesat linkul şi a introdus datele de autentificare, aplicaţia malignă va obţine accesul complet la informaţiile personale, precum şi dreptul de a posta informaţii în cadrul profilului. Acest lucru va asigura extinderea atacului în continuare prin intermediul prietenilor şi prin contactele din cadrul profilului victimei.

Analiza unei „spargeri“ pe Facebook: cum se poate fura identitatea

După ce a obţinut accesul, atacul continuă, vizând contactele victimei şi reluând procesul cu noi utilizatori, aşa cum este ilustrat în exemplul de mai jos:

Analiza unei „spargeri“ pe Facebook: cum se poate fura identitatea

Ce sa faci daca profilul tau de Facebook a fost compromis?

Pasul 1: În primul rând, elimină toate permisiunile care au fost date aplicaţiei malware. Acesta este un proces simplu: din Account > Application settings, în colţul din dreapta sus a profilului de pe Facebook. Acest lucru asigură că aplicaţia nu va mai avea acces la profilul tău, odată ce parola este schimbată.

Pasul 2: Schimbă parola de logare! Pentru a-ţi păstra identitatea în condiţii de siguranţă, este recomandabil să îţi schimbi parola (e bine să faci asta din când în când, oricum). Acest lucru este, de asemenea uşor: mergi la Account > Account Settings,  în meniul din colţul din stânga sus din profilul tău de Facebook. De asemenea, este recomandabil să se folosească parole puternice, care nu pot fi ghicite uşor.

Sursa: businesscover.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


2 Raspunsuri la “Furt de identitate pe Facebook”

  1. a aparut un profil de facebook cu numele,poze si filmulete pe numele sotului meu…asadar cineva se foloseste de numele si pozele lui ilegal.ce sa facem sa dispara aceasta neplacere?

  2. Ar trebui sa mentionezi ca FB ofera posibilitatea de logare prin https (Account Settings -> Security), care cripteaza datele.

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro