Securitatea IT in cloud - Securitatea Informatica

Securitatea IT in cloud

Pe parcursul ultimilor ani, tehnologia „cloud computing” a fost folosită cu succes pentru protecţia sistemelor informatice în faţa ameninţărilor IT din ce în ce mai sofisticate şi periculoase. Este cu mult mai eficient să se analizeze mostrele malware utilizând resurse aflate „in the cloud” decât să se utilizeze resursele locale de pe computerele utilizatorilor.

Tehnologiile „cloud computing” reprezintă o metodă eficientă pentru realizarea unor activităţi specifice securităţii IT asociate protecţiei utilizatorilor. Acestea permit procesarea paralelă a datelor. Este ideal ca procesele să fie împărţite în secţiuni ce pot fi analizate simultan, obţinând astfel rezultate rapide.

„Acesta este un detaliu crucial pentru soluţiile antivirus disponibile pe piaţă la momentul actual”, spune Teodor Cimpoeşu, managing director Kaspersky România şi Bulgaria.

Pentru a analiza o aplicaţie suspectă, aceasta trebuie verificată cu o listă de programe periculoase şi soft-uri de securitate în cel mai scurt timp posibil, iar dacă acest lucru nu dă rezultate, mostra trebuie comparată cu semnăturile malware cunoscute, codul scanat pentru diferite instrucţiuni periculoase şi comportamentul ei fiind examinat într-un emulator. Toate aceste activităţi pot fi desfăşurate în paralel, iar unele procese pot fi chiar divizate în secţiuni.
Analiza „cloud” are un mare avantaj în faţa analizei realizate pe computerul utilizatorului: permite folosirea tuturor tehnologiilor de detecţie în acelaşi timp, activităţile fiind distribuite mai multor servere, oferind rezultate mai rapide şi mai eficiente. În plus, procesarea datelor prin intermediul tehnologiilor „cloud” este ideală pentru reducerea consumului de resurse de pe computerele utilizatorilor, aspect foarte important pentru producătorii de soluţii de securitate.
În acelaşi timp, prin folosirea tehnologiilor „cloud” sunt adunate informaţii valoroase despre ameninţările informatice – orice informaţie acumulată este imediat folosită pentru detectarea şi neutralizarea tuturor categoriilor de malware cunoscute, pentru analiza detaliată a noilor programe periculoase şi pentru dezvoltarea de noi tehnologii antivirus. Întotdeauna există un schimb de date continuu între serverele „cloud” şi computerele locale pe care rulează suitele de securitate. Calculatoarele utilizatorilor oferă informaţii despre ameninţările curente, analizate şi neutralizate folosind puterea de calcul a tehnologiei „cloud”, generând un flux neîntrerupt de date. Dacă un nou tip de malware este detectat pe computerul unui utilizator, protecţia este răspândită tuturor celorlalte staţii locale conecate la „cloud” – cu cât „norul” este mai mare (în număr de computere conectate la el), cu atât nivelul de securitate creşte.

Sursa: clubitc.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro