15 unelte de securitate pentru Linux - Securitatea Informatica

15 unelte de securitate pentru Linux

In articolul de astazi, va prezentam 15 unelte de securitate pentru sisteme Linux / UNIX. Mentionam ca majoritatea acestor unelte sunt disponibile si pentru alte sisteme de operare cum ar fi Microsoft Windows. Recomandam ca aplicatiile / uneltele prezentate in acest articol sa fie utilizate NUMAI in scopuri constructive si/sau educative!

1. Nmap  Security Scanner

Nmap “Network Mapper” este, probabil, cel mai cunoscut si mai utilizat port-scanner. Nmap este capabil sa descopere detalii importante despre sistemele din retea cum ar fi:

  • aplicatii si porturi TCP/UDP “deschise”, utilizate de respectivele aplicatii
  • versiunile exacte ale serviciilor si aplicatiilor active
  • sistemele de operare: Nmap poate recunoaste de la distanta tipurile si versiunile sistemelor de operare, aceasta tehnica fiind numita OS Fingerprinting.
nmap security scannernmap security scanner

2. Nessus

Nessus este un scanner de vulnerabilitati extrem de raspandit, fiind utilizat de peste 90.000 organizatii la nivel mondial. Nessus este capabil sa identifice de la distanta potentialele vulnerabilitati de pe sisteme. Pe langa vulnerabilitati, Nessus poate identifica si problemele de configurare care pot duce la propagarea unor probleme de functionalitate ale sistemelor si ale retelelor.

Nessus vulnerability scannerNessus vulnerability scanner

3. Wireshark

Wireshark, cunoscut in trecut cu numele Ethereal, este un utilitar de tip “packet sniffer” ce poate fi utilizat pentru interceptarea comunicatiilor din retea. Wireshark permite analiza in timp real a comunicatiilor din retea, fiind similar ca si functionalitate cu tcpdump, totusi Wireshark fiind mai “prietenos” datorita interfetei GUI. Wireshark este disponibil pe mai multe platforme, atat Linux / Unix cat si Windows sau Mac OS X.

Wireshark network protocol analyzerWireshark network protocol analyzer

4. Ettercap

Ettercap este un alt utilitar de tip “packet sniffer” capabil sa intercepteze traficul din retea si sa filtreze traficul “sensibil”, capturand astfel parole transmise “in clar” (necriptate) cum ar fi cele ale comunicatiilor E-Mail POP3, IMAP sau ale sesiunilor Telnet. Ettercap poate fi rulat atat in consola, in mod text, cat si in mod grafic.

Ettercap packet snifferEttercap packet sniffer

5. Dsniff

Dsniff este un alt utilitar de tip “packet sniffer” ce poate fi utilizat pentru interceptarea informatiilor sensibile ce traverseaza reteaua cum ar fi: nume utilizatori si parole, pagini Web ce au fost accesate de catre utilizatori, continutul mesajelor E-Mail etc

Dsniff packet snifferDsniff packet sniffer

6. Metasploit Framework

Metasploit Framework este o platforma de testare si utilizare a exploiturilor. Metasploit Framework contine o colectie impresionanta de exploit-uri ce pot fi utilizate pentru testarea intruziva a vulnerabilitatilor din retea.

metasploit vncinject loginmetasploit vncinject login

7. Nikto

Nikto este un scanner de vulnerabilitati Web, capabil sa identifice cateva mii de potentiale vulnerabilitati ale aplicatiilor si serverelor Web. Nikto este, de asemenea, capabil sa identifice atat versiunea serverului Web scanat cat si modulele / extensiile Web active ca de exemplu: mod_ssl, mod_perl, mod_rewrite, WebDAV etc
Scanarea de vulnerabilitati nu este intruziva si pot fi generate multe alerte de tip “false positive” (alerte false) datorita modului in care Nikto interpreteaza raspunsurile primite de la serverele scanate. Chiar si asa, este o unealta foarte utila ce nu trebuie sa lipseasca din “arsenalul” unui administrator de server(e) Web sau de securitate.

Nikto web vulnerability scannerNikto web vulnerability scanner

8. Aircrack-ng

Aircrack-ng este un set de utilitare pentru securitatea retelelor wireless 802.11. Aircrack-ng poate fi utilizat pentru a sparge/recupera parole/chei wireless de tip WEP si WPA-PSK.

9. rkhunter / Rootkit Hunter

Rootkit Hunter este un utilitar usor de folosit ce ruleaza pe sisteme UNIX / Linux si are scopul de a detecta prezenta rootkit-urilor si a altor unelte nedorite.

10. chkrootkit

chkrootkit este un alt utilitar similiar rkhunter, folosit in acelasi scop, de a va asigura ca sistemul nu a fost compromis si nu sunt prezente pe el aplicatii de tip backdoor/rootkit.

chkrootkitchkrootkit

11. Snort

Snort este o aplicatie de tip Network Intrusion Prevention/ Detection System (IPS/IDS) capabila sa analizeze in timp real traficul din retea – identificand atacurile indreptate impotriva sistemelor, cum ar fi cele de tip buffer-overflow/stack-overflow, SQL Injection, scanarea de porturi si chiar atacurile de tip DoS/DDoS.
Snort este, fara indoiala, cel mai raspandit sistem de detectie si prevenire a atacurilor.

12. netcat / nc

netcat este un utilitar folosit pentru transmiterea (citire/scriere) datelor in cadrul retelelor, prin protocolul TCP/IP.

13. John the Ripper

John the Ripper este un utilitar de tip “password cracking” ce poate fi folosit pentru extragerea parolelor din hash-uri MD5, blowfish, DES, Windows LM si nu numai. Descoperirea parolelor se face prin metode de tip bruteforce si prin utilizarea dictionarelor de parole.
John the Ripper este foarte util pentru extragerea parolelor din fisiere de parole (ex: fisierul /etc/shadow) ce au fost obtinute in urma compromiterii unor sisteme.

John the ripper password crackerJohn the ripper password cracker

14. Tripwire

Tripwire este un utilitar pentru monitorizarea integritatii sistemului de fisiere de pe servere sau statii de lucru. Tripwire poate atentiona administratorii atunci cand fisierele importante au fost modificate, corupte sau inlaturate.

15. Backtrack

Nu in ultimul rand, amintim o distributie Linux in care sunt inglobate majoritatea uneltelor amintite mai sus, plus multe altele. Backtrack este o distributie Linux dedicata analizei de securitate si a testelor de penetrare / penetration testing. Backtrack contine o colectie mare si variata de unelte de securitate ce pot fi folosite pentru identificarea, analiza si exploatarea propriu-zisa a vulnerabilitatilor din cadrul retelelor.

BackTrack penetration testing Linux distributionBackTrack penetration testing Linux distribution

Nu ezitati sa propuneti si alte unelte de securitate pentru Linux / UNIX , contribuind astfel la continuarea listei intr-un articol viitor.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro