Probe digitale – emailurile - Securitatea Informatica

Probe digitale – emailurile

Primesc des aceasta intrebare si unul din raspunsuri suna cam asa: Da, este utilizabila in instanta, sau cel putin in unele instante veti reusi sa le utilizati dar atentie, doar daca corespondenta este adusa cum trebuie in fata instantei.

Scurta explicatie asupra unui aspect deseori trecut cu vederea de justitiabilii care nu au legatura cu tehnica:
Functie de cauza (penala sau civila) in care ar fi fost nevoie de acea dovada, se poate mai usor sau mai greu utiliza emailul in instanta in sensul in care, prelevarea credibila a mesajului si aducerea in instanta in cauzele penale o fac organele competente dupa proceduri acceptate de instante, in civile in schimb efortul de a da credibilitate emailului e mai mare din partea celui care invoca aceasta proba, fiind de obicei nevoie de expertize tehnice in acest sens.

Am intalnit persoane care au venit la mine cu o copie tiparita a unui email pentru a o adauga la dosar. La intrebarea, mai aveti in calculator sau pe contul dvs. de Yahoo (webmail in general) emailul respectiv ? – am primit si raspunsuri de genul: nu, sau cred ca nu il mai am pentru ca l-am sters la vremea respectiva, dar am printul in schimb.

In acest specific caz emailul nu mai constituie proba. Asta deoarece programele de email nu tiparesc intregul continut al mesajului, ci doar expeditorul, destinatarul, data si eventual subiectul mesajului in afara de textul propriu-zis al mesajului. Aceste date sunt insuficiente, putand fi usor puse la indoiala sub suspiciunea falsificarii.

Mesajele e-mail sunt compuse tehnic vorbind din:

  1. echivalentul plicului din corespondenta clasica si,
  2. din continutul mesajului, sau textul.

Plicul este denumit tehnic Header. El contine un set mult mai mare de date decat cele care apar la tiparirea normala a unui mesaj si pe care le-am enumerat mai sus. Aceste date permit identificarea traseului parcurs de mesaj pana la destinatie, a adresei IP reale a calculatorului de origine, etc, cu mici variatii de la un sistem email la altul. Acele date ar permite o expertiza a mesajului pentru a evalua autenticitatea lui.

Nu spunem ca este usor sa folosesti in instantele noastre un email ca dovada, fiind mari diferente de la caz la caz in practica, dar ca justitiabil, pentru a incepe cu dreptul in aceasta incercare, e necesar sa stii faptul ca simpla tiparire directa a mesajului din programul de email nu ajuta si ca trebuie sa existe posibilitatea expertizarii intregului plic al mesajului.

Deci, pastrati mesajele in cont, iar cand le tipariti, tipariti cu tot cu ceea ce in unele programe se numeste “Full headers” sau “Extended headers”. Pentru tiparire puteti ruga un prieten, dar expertii trebuie sa aiba acces la mesaj.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro