Atributele atacatorilor - Securitatea Informatica

Atributele atacatorilor

In ziua de astazi ne confruntam cu tot mai multe atacuri on-line. Motivele ce stau in spatele acestor atacuri sunt diverse. Pentru fiecare clasa de atacatori avem insa urmatoarele atribute:

  • Resursele Resursele pe care un atacator le poate viza includ fonduri, personal, precum si nivelul de indemanare al acelor persoane
  • Timpul Un atacator poate avea obiective foarte repede de indeplinit sau poate fi foarte rabdator in asteptarea unei oportunitati. Un atacator rabdator poate fi capabil de a evita mai bine detectia sa prin sondarea sistemului o perioada mai mare de timp sau prin sondarea sistemului din mai multe locatii.
  • Instrumentele Foarte multi atacatori au la indemana un set de instrumente utile in scopurile acestora, ceea ce inseamna ca un atacator poate avea succes chiar daca nivelul sau de cunoastere este mai scazut fata de cerintele din trecut. Un atac generat de astfel de instrumente poate avea o serie unica de pasi (o semnatura ce poate fi recunoscuta de sistemele de detectare a atacurilor). Atacatorii avansati pot modifica aceste instrumente pentru a-si schimba semnatura si a evita sistemul de detectie, sau pot crea astfel de instrumente pentru a tinti un anumit sistem.
  • Riscul Riscul pe care atacatorii il pot avea depinde de obiectivele acestora. Un activist va dori sa atace pentru a fi public cunoscut, un terorist poate revendica credit pentru un atac. Pe de alta parte, un atacator ce doreste sa obtina informatii industriale secrete va dori sa ascunda urmele atacului sau.
  • Accesul Accesul intruziunilor este descris in termenii accesului dispozitivelor, ca de exemplu accesul prin linia telefonica (dial-up) sau accesul prin Internet, si in termen de limita a sistemelor, cum ar fi din interiorul sau din exteriorul unui firewall sau unei retele locale (LAN).
  • Obiectivele Obiectivele unui atacator includ castigurile personale cum ar fi recunoasterea sau imbunatatirea nivelului de atac (hacking), discreditarea organizatii tinta, si castigurile financiare.

Sursa: criminalitatea-informatica.ro

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook


Nici un comentariu inca... Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un raspuns

This site is protected by Comment SPAM Wiper. This site is protected by WP-CopyRightPro